Recept
Recept na perníčky
250g cukr moučka
2 celá vejce
2 lžíce medu
300g hladké mouky
kávová lžička skořice
na špičku nože roztlučené koření(hřebíček,nové koření)
citronová kůra
na špičku nože zažívací soda
Cukr,vejce a med se asi 15 minut míchá,přidá se koření a nakonec mouka.Může se přidat lžička kakaa pro tmavší barvu.Těsto se propracuje,vyválí a vykrájí se tvary a ty se nechají do druhého dne v chladu odpočinout.Druhý den se perníčky potřou rozšlehaným žloutkem s trochou vody a pečou se v troubě vyhřáté na 180°C.
Perníčky se mohou zdobit půlkou mandle nebo oříšku,ty se na perníčky dávají těsně před pečením.
Perníčky se také zdobí bílkovým sněhem.Na jeden bílek asi 150g cukru moučka.Sníh se šlehá ručně,při šlehání el.šlehačem by se do sněhu dostalo hodně vzduchu a sníh by byl moc křehký a udobení by mohlo z perníčků opadávat.